Ova stranica koristi kolačiće. Nastavkom pregleda stranice potvđujete da ste suglasni s našim korištenjem kolačića. Saznajte više ovdje »

Završite doručak s pravilnom hidratacijom

Svim srcem želite živjeti zdravo i aktivno?

Redovno doručkovanje ključno je da biste osigurali unos hranjivih tvari, vitamina i minerala potrebnih vašem tijelu. No, jednako je važan unos tekućine, kako biste nadoknadili manjak od prethodne večeri i osigurali dovoljno tekućine za dan pred vama.

Pijete li dovoljno?

Preporučuje se da prosječna odrasla ženska osoba dnevno popije 2 litre tekućine, a muškarci 2,5 litara dnevno. Ne samo da to sprječava dehidraciju, već donosi i brojne koristi za zdravlje1.

Žeđ je znak da vam treba tekućina, no postoji tumačenje da ste u trenutku kada osjetite žeđ zapravo već dehidrirali. Zato vodu treba piti stalno tijekom dana, u skladu s osobnim okolnostima2.

Jeste li znali da će gubitak samo 2% vode utjecati na ukupno zdravlje? To naročito dolazi do izražaja za vrijeme tjelesne aktivnosti jer s gubitkom vode slabije funkcioniramo i postižemo lošije rezulate3.  

Kako bi se dehidracija svela na najmanju mjeru, uvijek je najbolje piti vodu. Ako ne volite običnu vodu, možda bi bilo dobro da u vodu dodate plošku limuna, naranče, krastavca ili grančicu mente, kako bi voda dobila decentan okus. Hidrataciju možete održavati i svježim voćnim i povrtnim sokovima, no uzmite u obzir da oni sadrže i šećer. I mlijeko je dobro rješenje.

Svježe voće i povrće sadrži mnogo vode, a od njih možete pripremiti mnoštvo napitaka za održavanje hidratacije.

Iako čajevi i kave sadrže kofein, ako ih pijete u kontroliranim količinama, i oni će doprinijeti dnevnom unosu tekućine. Biljni čajevi uglavnom sadrže manje kofeina, pa su bolji od crnog čaja ili kave.  

Herbalife Instant biljni napitak je biljni napitak s kombiniranim ekstraktima zelenog čaja, čaja orange pekoe, crnog sljeza, hibiskusa i kardamoma. Niskokalorični Herbalife Instant biljni napitci doprinose vašem unosu vode, a po porciji sadrže 85 mg kofeina. Nude se u više okusa, a mogu se piti vrući ili hladni.

Zašto ne biste od svojeg omiljenog Herbalife Instant napitka pripremili ledeni čaj? To je odlična ideja za ljeto, kada svoj napitak možete oplemeniti svježim voćem i aromatičnim biljem.

  1. Scientific Opinion of the Panel on Dietetic Products Nutrition and Allergies. Draft Dietary reference values for water. (znanstveno mišljenje Panela o dijetetskim proizvodima, prehrani i alergijama. Nacrt referentnih prehrambenih vrijednosti za vodu), The EFSA Journal. 2008:2-49
  2. Popkin, BM et al. 2010.Water, hydration and health. (Voda, hidratacija i zdravlje), Nutr Rev. 68(8); 439-458
  3. IoM (Institute of Medicine), 2004. Dietary Reference Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate. (Referentni prehrambeni unosi kalija, natrija, klorida i sulfata), National Academies Press, Washington DC


hr-HR | 16.2.2019. 21:19:24 | NAMP2HLASPX01